Peelings


Glowiefacial


Hyperpigmentatie


CarboXyneo


Bindweefselmassage


Dry cuppingmassage


Dermapen


Microdermabrasie


Elektrocoagulatie


Ontspannings facial


Radio Frequentie (RF) behandeling


IPL


Lichttherapie


Littekentherapie


Manuele lymfe drainage (MLD)


Lipoedeem massage


Ontspanningsmassage

Peelings

Wat zijn peelings?

Peelings zijn verschillende soorten exfoliant waarvan het doel is een laagje van de huid te halen. Hierna kan de huid zich weer volledig herstellen. Peelings komen in verschillende varianten voor. Zo is er een verschil tussen Alpha Hydroxy Acid (AHA) en Bèta Hydroxy Acid (BHA). De oppervlakkige peelings kunnen voor verschillende doeleinden toegepast worden zoals milde huidveroudering door zonneschade, post-inflammatoire hyperpigmentaties, melasma en acne waarbij voornamelijk mee-eters aanwezig zijn. Middeldiepe peelings worden toegepast bij actinische keratosen, milde huidveroudering en vlekjes (NVDV, 2014).

Samen met u zal er gekeken worden naar de peeling die het beste bij uw wensen past.

Oppervlakkige peelings

Deze peelings kunnen de huid tot net onder de epidermis exfoliëren en leveren een subtiel resultaat. Vaak zijn er bij deze peelings meerdere behandelingen nodig om het resultaat te bereiken. Voor de oppervlakkige peelings wordt vaak gebruik gemaakt van een TCA, Jessner, glycolzuur (AHA) en salicylzuurpeeling (BHA) (NVDV, 2014).

Middeldiepe peelings

De middeldiepe peelings kunnen net iets verder reiken dan de oppervlakkige peelings. Zo wordt er een gecontroleerde destructie tot in het oppervlakkige deel van de dermis bereikt. Hierbij worden hogere percentages gebruikt van de AHA’s, BHA’s en TCA’s (NVDV, 2014).

Diepe peelings

Deze peelings worden vaak niet in de huidtherapeutische praktijk uitgevoerd, maar onder toezicht van een dermatoloog. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een TCA-peeling met een percentage van meer dan 50%. Dit wordt echter afgeraden indien de verhoogde kans op complicaties (NVDV, 2014).

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Wanneer u een afspraak heeft voor een peeling zal er tijdens de intake besproken worden wat uw wensen zijn en om welke reden u de peeling wilt ondergaan. Tijdens de behandeling zal de huid eerst gereinigd worden en zal er een korte dieptereiniging plaatsvinden, hierbij worden de onzuiverheden geledigd. Vervolgens zal de peeling aangebracht worden en aan de hand van de huidreactie zal bepaald worden hoe lang deze op het gezicht blijft zitten. De peeling zal daarna geneutraliseerd worden en er zal een aanvullende dagcrème aangebracht worden. Tijdens de behandeling zullen ook de thuisadviezen besproken worden. Na de behandeling kan de huid nog een aantal uur rood zijn, dit is normaal. Soms gaat de huid na enkele dagen vervellen. Laat deze velletjes met rust.

Wanneer mag ik geen peeling ondergaan?

Er zijn bepaalde omstandigheden waarbinnen u geen peeling mag ondergaan of de huidtherapeute hier extra mee moet oppassen. U mag absoluut geen peeling ondergaan wanneer u:

  • Binnen 6 maanden voor de peeling orale retinoïden (Roaccutane) gebruikt heeft.
  • Een actieve herpesinfectie (koortslip) in het te behandelen gebied heeft.
  • Mentaal of fysiek instabiel bent.
  • Geen realistisch verwachtingspatroon van de peeling heeft.

De huidtherapeute kan besluiten geen peeling uit te voeren wanneer u:

  • Zwanger bent
  • Borstvoeding geeft
  • Blootstelling aan de zon niet kunt mijden
  • Een donker huidtype heeft (Huidtype V-VI)
  • In het verleden bestraald bent
  • Een zware roker bent
  • Immunosuppressiva gebruikt (weerstand onderdrukkende middelen)
  • Een terugkerende herpesinfectie
  • Gevoelig bent voor hypertrofische of keloïdale littekens

Thuisadviezen

Omdat er een laagje van de huid afgehaald is door middel van de peeling, is de huid gevoeliger voor zonlicht. Om deze reden dient er regelmatig met een zonnefactor van minimaal SPF 30 gesmeerd te worden. Daarnaast is het onverstandig om het behandelde gebied gedurende langere tijd aan de zon bloot te stellen (NVDV, 2014).

Vergoeding

Onder verschillende omstandigheden kunnen peelings vergoed worden, zoals wanneer deze toegepast wordt als acne behandeling. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Glowie facial

Wat is glowie facial?

Bij de Glowie facial behandeling zal er vooraf een huidanalyse gedaan worden. Hierbij zal gekeken worden wat voor type huid u heeft en waar deze behoefte aan heeft. Vervolgens zal er een reiniging plaatsvinden en zal er een korte dieptereiniging plaatsvinden, waarbij onzuiverheden worden geledigd. Vervolgens zal er gebruik gemaakt worden van vitamine C, welke een antioxidant is en tegen oppervlakkige pigmentatie werkt en schade door de zon voorkomt (Ultee, 2015). Door middel van hoogfrequente stroom worden werkstoffen ingesluisd. De behandeling zal afgesloten worden met een passende dagcrème en adviezen voor thuis.

Hyperpigmentatie

Wat is hydradermie?

Bij een hydradermie behandeling zal er vooraf een huidanalyse gedaan worden. Zo weet de huidtherapeut welke behoeften de huid heeft en zal hierdoor de juiste stoffen kunnen insluizen. De stoffen zullen middels hoogfrequente en galvanische stroom ingesluisd worden. De werkstof wordt op de huid aangebracht en zal door gelijkstroom van de ene naar de andere pool worden getrokken. Wanneer er twee gelijke polen zijn, zullen deze elkaar afstoten. Zo worden de werkzame stoffen of serums als het ware de huid ‘ingestoten’ (Guinot, n.d.).

CarboXyneo

Wat is carboxyneo

Met de CarboXyneo behandeling worden eigenlijk drie behandelingen in één gevoegd! Met deze behandeling zal de huid haar oorspronkelijke gloed weer terugkrijgen en zal een doffe huid verleden tijd zijn. Door de verschillende koppen en opzetstukken zal de huid geëxfolieerd worden, zullen er werkzame stoffen ingesluisd worden door middel van radiofrequentie en zal er een verhoogde natuurlijke zuurstoftoevoer in de huid plaatsvinden. Vooraf zal de huid geanalyseerd en gereinigd worden.

  1. Door de huid goed te exfoliëren met een speciaal opzetstuk zullen de dode huidcellen van de huid verwijderd worden. Hierdoor is de huid voorbereid en beter in staat om werkzame stoffen op te nemen.
  2. De volgende stap is het insluizen van de gekozen werkzame stoffen in de huid.
  3. Door gebruik te maken van een gel worden koolstofdioxide bolletjes gevormd die tegen het huidoppervlak uiteenspatten. Dit wordt ook wel het Bohr-effect genoemd (Bowie Medical, n.d.)

De behandeling zal worden afgesloten met Radio Frequente (RF) therapie, welke ervoor zorgt dat het weefsel in de bovenste laag van de dermis verwarmd wordt. Hierdoor worden de fibroblasten aan het werk gezet die voor de collageen en elastine aanmaak zorgen en een strakkere huid geven (Mulholland, 2011). 

Bindweefselmassage gelaat of lichaam

Wat is bindweefselmassage?

Een bindweefselmassage werkt in op de diepere lagen van de huid. Door deze lagen en spieren doelgericht te masseren zal de huid beter doorbloedt raken en hierdoor beter in staat om voedingsstoffen op te nemen (Koren & Kalichman, 2017). De behandeling wordt over het algemeen wel als gevoelig, maar effectief ervaren. Dit is mits de behandelingen in een kuur van minimaal 6 keer plaatsvinden.

Goede indicaties voor een bindweefselmassage zijn:    

  • Huidverslapping
  • Rokershuid
  • Slecht doorbloedde huid
  • Rimpels

Bij een bindweefselmassage zal de huid eerst goed gereinigd worden, vervolgens zal de massage uitgevoerd worden. Hierbij zal een doeltreffende diepte aangehouden worden en zal het gehele gebied aan bod komen. Achteraf zal er een serum en dagcrème aangebracht worden.

Dry cuppingmassage

Wat is dry cupping?

In de oude Chinese heelkunde komt cupping therapie al meer dan 2000 jaar voor. Dit kan gedaan worden in een ‘wet’ variant waarbij kleine krasjes in de huid gemaakt worden en hierboven een vacuüm cup geplaatst wordt. Hiermee worden giftige stoffen verwijderd en zal het knopen in spieren oplossen. Verder zorgt het voor een goede bloedtoevoer naar spieren en huid (Tagil et al., 2014). Bij dry cupping worden de cups vacuüm gezogen op de huid zonder hier een krasje te maken. Er wordt dan gezorgd voor een onderhuidse bloedtoevoer. Moving cupping betekent dat de cups vacuüm worden gezogen op de huid en niet op één plek blijven, maar over de huid heen bewogen worden. Vaak van binnen naar buiten toe om zo de bloedtoevoer naar de huid te kunnen stimuleren.     
Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van de dry cupping methode zullen opgehoopte afvalstoffen uit het bloed en lymfe onttrokken worden (Arslan, Kutlu, Tepe, Yilmaz, Ozdemir & Dane, 2015).

Dermapen

Wat is dermapen?

Bij microneedling wordt een pen met kleine vibrerende naaldjes gebruikt en worden er kleine gaatjes in de bovenste huidlaag gemaakt. Hierna zal de huid zichzelf herstellen en kunnen werkzame stoffen tegen bijvoorbeeld huidveroudering goed hun werk doen.

Hoe werkt het precies?

Waar een aantal jaar geleden nog gebruik gemaakt werd van een Dermaroller, een roller met kleine naaldjes, is tegenwoordig de dermapen populair. Op de pen wordt een opzetstukje gezet die kleine naaldjes bevat. Deze naaldjes zijn op gewenste diepte in te stellen en door middel van vibratie zullen zij microwondjes in de huid maken. Door de verticaal gemaakte wondjes wordt het natuurlijke herstelproces van de huid in gang gezet. Hierbij wordt de collageen en elastine aanmaak gestimuleerd waardoor de huidtextuur en de stevigheid hiervan verbeterd. Het herstelproces zal ongeveer twee weken aanhouden, waarbij littekens verminderen, remodelleren en op de lange termijn verbeteren (Elghblawi, 2017).

Waar wordt microneedling voor gebruikt?

Microneedling wordt voor verschillende doeleinden ingezet. De huid wordt strakker, herstelt en wordt op een natuurlijke manier verbeterd. Zo zal microneedling ingezet kunnen worden bij de verslappende, doffe huid maar kan het ook het uiterlijk van littekens of pigmentvlekjes wat vervagen (Elghblawi, 2017).

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling kunt u gebruik maken van EMLA-crème. Dit is een verdovende crème die op recept bij de huisarts verkrijgbaar is. Voorafgaand aan de behandeling zal de huid gereinigd worden en zal er een serum aangebracht worden. Het serum zal gekozen worden op uw specifieke wensen. Vervolgens zal de huidtherapeut met draaiende bewegingen de pen over de huid heen bewegen en er kunnen wat puntbloedinkjes ontstaan, welke na enkele minuten weer gesloten zullen zijn. Tot slot wordt er een verzachtende crème aangebracht die de huid goed verzorgt.

Wanneer mag ik niet met microneedling behandeld worden? (Alster & Graham, 2018).
U mag geen microneedling ondergaan wanneer u last heeft van:

  • Actieve acne
  • Actieve herpes in het behandelgebied
  • Ontstekingen in het behandelgebied
  • Neiging tot keloïdvorming
  • Gebruik van afweer onderdrukkende middelen (immunosuppresiva)
  • Zongebruinde huid

Adviezen

Na de behandeling kunt u er ietwat rood uitzien en warm aanvoelen, dit is gebruikelijk. Daarnaast kan de huid gaan schilferen. Deze effecten houden maximaal 2 tot 3 dagen aan. Verder is het van belang dat u de huid goed beschermt tegen Uv-straling en dagelijks met een zonnefactor van minimaal SPF 30 smeert. Na ongeveer 1 week kunt u weer met uw gebruikelijke huidverzorgingsproducten starten. De behandeling kan het best in kuur-vorm worden gedaan met een interval van 2 tot 4 weken.

Afspraak maken

Voor dat u deze behandeling ondergaat zal er een afspraak gemaakt worden voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de huidtherapeut bepalen of u de juiste indicatie heeft voor microneedling en of u behandeld kunt worden.

Microdermabrasie

Wat is microdermabrasie?

Microdermabrasie is een manier om de huid op mechanische wijze te exfoliëren en wordt gebruikt voor (rest)acne, littekentjes, striae en huidveroudering door de zon. Door op de huid een vacuüm te creëren wordt er voor het lichaam met veilige kristallen een klein laagje van de huid gehaald. Deze kristallen zijn vaak uit aluminiumoxide vervaardigd (Karimipour, Karimipour, & Orringer, 2010).

Hoe werkt het precies?

Op het microdermabrasie apparaat wordt een buis aangesloten met schone kristallen. Deze gaan door middel van druk via een slangetje naar de behandelkop toe waar het via een vacuüm zijn werk op de huid doet. De gebruikte kristallen worden via een tweede slangetje aan de behandelkop afgezogen en opgevangen. Zo wordt ervoor gezorgd dat er alleen gebruik gemaakt wordt van schone kristallen en kan er geen kruisbesmetting tussen patiënten plaatsvinden (Karimipour, Karimipour, & Orringer, 2010). Voorafgaande aan de behandeling zal de huid goed gereinigd worden. Achteraf zal er een verzorgende crème aangebracht worden.

Waar wordt microdermabrasie voor gebruikt?

Microdermabrasie kan gebruikt worden voor het vervagen van (rest)acne, littekentjes, striae, oppervlakkige pigmentvlekjes, doffe huid of huidveroudering. Het is goed om te weten dat deze behandeling de aandoening niet volledig wegneemt, maar het esthetisch aspect hiervan verbeterd (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Wanneer mag ik geen microdermabrasie ondergaan?

U mag geen microdermabrasie ondergaan wanneer u last heeft van:

  • Actieve rosacea
  • Vasculaire aandoeningen op behandellocatie
  • Actieve acne
  • Actieve herpes simplex (koortslip)
  • Wratten
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • In de afgelopen 6 maanden Roaccutane heeft gebruikt

(Savardekar, 2012)

Adviezen

Na de behandeling kan de huid er nog enkele uren wat roder uitzien en gevoeliger zijn dan normaal, dit trekt weer weg. De behandeling mag elke 10-15 dagen uitgevoerd worden en kan eventueel gecombineerd worden met een oppervlakkige peeling. Na behandeling dient de huid goed beschermd te worden met een zonnefactor van minimaal SPF 30.

Elektrocoagulatie

Wat is elektrocoagulatie?

Kleine plekjes als steelwratjes, kersenwratjes of ouderdomswratjes kunnen u ouder doen lijken dan dat u bent. Veel mensen accepteren deze plekjes als iets wat bij het ouder worden hoort. Maar hier kan wat aan gedaan worden! Door middel van een dun naaldje en elektrische stroom kan weefsel vernietigd of bloed gestold worden. De weerstand in het weefsel zorgt ervoor dat de gebruikte hoogfrequente wisselstroom omgezet wordt in warmte. Zo wordt het mogelijk om binnen een korte behandeling de ontsierende plekjes aan te pakken. Vaak zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig.

Na de behandeling zal er een klein korstje ontstaan, welke er na enkele dagen vanzelf afvalt. U dient het plekje met rust te laten en deze na het douchen voorzichtig droog te deppen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ontspannings facial

Wat is een ontspanningsfacial?

Om even aan het dagelijkse leven te ontsnappen en weer fris de deur uit te gaan kunt u een ontspannende gezichtsbehandeling boeken. Hierbij wordt vooraf een huidanalyse gedaan om de juiste producten voor uw huid te kunnen bepalen. De huid zal hierna gereinigd en geëxfolieerd worden en er zal een dieptereiniging plaatsvinden. Bij de dieptereiniging worden onzuiverheden als open en gesloten mee-eters geledigd. Vervolgens zal er een ontspannende cuppingmassage van het gelaat plaatsvinden waardoor de huid goed doorbloed raakt en zal er een hoofd- en schoudermassage gedaan worden. Er zal een masker gekozen worden die aan de behoeften van de huid voldoet. Achteraf zal er een passend serum en dagcrème aangebracht worden. Ook zullen er adviezen meegegeven worden door de huidtherapeut om thuis effectieve producten te kunnen gaan gebruiken. Ook zal er gekeken worden naar uw voedingspatroon en dagelijkse meespelende invloeden. Zo haalt u het beste uit uw huid!

Radio Frequentie (RF) behandeling

Wat is een radio frequentie behandeling?

Radio Frequentie is een behandeling welke veel wordt uitgevoerd binnen deze praktijk. Het doel van deze behandeling is warmte in de huid brengen middels radiofrequentie. De huid blijft bij deze behandeling intact, er worden slechts microwondjes in de diepere huidlaag gemaakt. Door de weerstand van de huid gaan de cellen in de huid trillen waardoor warmte ontstaat. Hierdoor ontstaat een kleine schade aan de collageenbundels en zal er gelijk een verstrakkend effect voelbaar zijn. De warmte en kleine wondjes die in de huid zijn ontstaan zullen later voor nieuwe collageen aanmaak zorgen. Na de behandeling kan de huid wat warm aanvoelen en rood zijn. Dit trekt binnen enkele uren weer weg (Sukal & Geronemus, 2008).

IPL

Wat is een IPL?

IPL, oftewel Intense Pulsed Light is een zichtbare lichtflits die al sinds 1994 gebruikt wordt voor medische doeleinden. Er wordt door middel van selectieve fotothermolyse gericht schade aan bijvoorbeeld pigmentvlekjes, bloedvaatjes en haren aangericht. Het licht reageert dus selectief op het rode bloed of donkere pigment van vlekjes en/of haren (Babilas, Schreml, Szeimies & Landthaler, 2010).

Hoe werkt het precies?

De lichtdeeltjes die uitgestraald worden door het IPL-apparaat worden door verschillende kleuren in de huid geabsorbeerd en omgezet in warmte. De kleuren die reageren zijn de lichtbruine tot zwarte pigmentvlekjes, donkerblonde tot zwarte haren en de rode kleur van kleine bloedvaatjes. Wanneer de kleur de geabsorbeerde energie in warmte omzet, zorgt dit ervoor dat het doel in de huid vernietigd wordt. Bij bloedvaatjes stollen de eiwitten in het bloed waardoor het bloedvaatje niet meer functioneert en door het lichaam afgebroken en afgevoerd wordt (Babilas, Schreml, Szeimies & Landthaler, 2010).

Waar wordt IPL voor gebruikt?

IPL wordt voor een groot aantal huidaandoeningen gebruikt. Deze variëren van gepigmenteerde huidaandoeningen tot vaatjes. Zo is behandeling van ongewenste haargroei, pigmentvlekjes, haarvaatjes in het gezicht, zonschade en kersenwratjes mogelijk (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Wanneer mag ik geen IPL ondergaan?

U mag geen IPL-behandeling ondergaan wanneer u:     

  • Een onrealistische verwachting van de behandeling hebt
  • Zwanger bent
  • Body Dismorphic Disorder heeft (BDD)
  • Epilepsie heeft
  • Een zeer donker huidtype heeft
  • Lichtovergevoeligheid
  • Antibiotica
  • Ontstekingen in het behandelgebied
  • Zonnebrand hebt

(Babilas, Schreml, Szeimies & Landthaler, 2010).        

Adviezen

Na de behandeling kan de huid er wat roder uitzien dan normaal. Ook kan er bij behandeling van vaatjes op de wangen enkele dagen wat vochtvorming onder de ogen aanwezig zijn. Dit trekt na 2 tot 3 dagen weer weg. Het is belangrijk om de huid na behandeling goed te beschermen met een zonnefactor van minimaal SPF 30 (Babilas, Schreml, Szeimies & Landthaler, 2010).

Lichttherapie

Wat is lichttherapie?

Bij deze vorm van therapie wordt gebruik gemaakt van zichtbaar licht om een huidaandoening te verminderen. Zo kan het goed ingezet worden tegen fijne lijntjes, huidversteviging of acne.

Welke soorten zijn er?

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van blauw en rood licht. Het blauwe heeft een golflengte van 415 nm en wordt met name ingezet bij de gevoelige acne huid. Dit licht heeft namelijk een bacteriedodend effect op de propionibacterium acnes, de bacterie die bij acne aanwezig kan zijn. Daarnaast zorgt het blauwe licht voor een vermindering van de ontstekingen en werkt zo kalmerend voor de huid (Pei, Inamadar, Adva & Tsoukas, 2015).    
Het rode en infrarode licht (660 en 880 nm) wordt gebruikt om fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. Het zorgt voor een versnelde collageenproductie en de gezichtscontouren worden verstevigd. (Wunsch & Matuscka, 2014).     

Is de behandeling gevoelig?

De behandeling is niet gevoelig en zal dan ook niet voor ongemakken zorgen tijdens het behandelen.

Littekentherapie

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan nadat de huid een beschadiging heeft opgelopen door trauma of ziekte. Het normale bindweefsel wordt hierbij vervangen door littekenweefsel. In sommige gevallen kunnen deze littekens voor klachten zorgen zoals bewegingsproblemen of een trekkerig gevoel (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Wat is littekenmassage?

Littekenmassage is een methode om de littekens door middel van speciale massagegrepen te versoepelen. Het esthetische aspect van het litteken kan hierbij verbeteren, maar ook het fysieke aspect. De pijn, jeuk en verhevenheid wordt verminderd en de beweeglijkheid van de huid wordt verbeterd. De massage wordt met name toegepast bij littekens die een verstoring hebben ondergaan in het genezingsproces en hierdoor dikker, vaster of roder zijn dan normaal (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).           

Wat zijn siliconenpleisters of -gel?

Bij littekens die de neiging tot verhevenheid hebben, kan gebruik gemaakt worden van siliconenpleisters. Hierbij is de beste methode om het litteken volledig onder de pleister of gel te bedekken. De siliconen zorgen ervoor dat het aspect van een litteken aanzienlijk verbeterd, het wordt kleiner, minder rood, soepeler en vlakker. Daarnaast kunnen symptomen als jeuk, irritatie of pijn verminderen. Wanneer de siliconenproducten twee weken na het trauma op een intacte huid worden aangebracht, zijn ze ook effectief in het voorkomen van verhevenheid. Wel moeten de producten minimaal 12 tot 13 uur per dag op de huid zitten, gedurende 2 tot 3 maanden (De Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Vergoeding

Littekentherapie wordt in sommige gevallen geheel of voor een gedeelte vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Manuele lymfe drainage (MLD)

Wat is MLD?

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die bij behandeling van lymfoedeem wordt toegepast. Hierbij wordt de lymfvasomotoriek gestimuleerd om zo een betere opname van het vocht te bewerkstelligen. De grepen van dit soort massage zijn langzame, cirkelvormige grepen die in een vloeiende beweging worden toegepast. MLD wordt toegepast wanneer er nog sprake is van verplaatsbaar oedeem (pitting oedeem). Er zijn ook technieken mogelijk waarbij het weefsel soepeler gemaakt wordt (Verdonk, 2011)

Hoe werkt het precies?

Bij een MLD-behandeling zullen eerst de bestaande lymfknopen aangezet worden. Wanneer de lymfknopen verwijderd zijn, zal het vocht over de waterscheiding in het midden van het lichaam gebracht worden en via de lymfeklieren aan de andere kant van het lichaam afgevoerd worden. Nadat de betreffende knopen zijn aangezet, zullen de massagegrepen uitgevoerd worden. Deze zijn specifiek toegespitst op de aanwezige klachten en vorm van oedeem. Het lymfestelsel wordt zo geactiveerd waardoor er een extra afvoer van lymfe kan plaatsvinden (Verdonk, 2011).

Vergoeding

De manuele lymfedrainage wordt vaak vanuit de basisverzekering vergoed. Het verschilt echter per zorgverzekeraar hoeveel behandelingen u kunt declareren. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Lipoedeem massage

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische ziekte bij vrouwen waarbij een ongelijke vetverdeling aan de benen en/of armen. Hierbij kunnen klachten als pijn, zware benen, gevoeligheid bij aanraking of het sneller krijgen van blauwe plekken voorkomen. Afvallen helpt bij deze aandoening niet en wordt bij de huisarts vaak verward met obesitas. Doordat de afvallen niet helpt en de aandoening nog niet altijd herkend en erkend wordt, kan dit voor psychische klachten zorgen (Damstra & Nijsmellighe, 2015).

En verder?      
Door de ongelijke en vergrootte vetcellen bij lipoedeem kan het lymfestelsel onder druk komen te staan en de lymfe niet goed afgevoerd kan worden. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarbij de beperkte lymfeafvoer en toename van vetweefsel elkaar in stand houden. Hierdoor kan ‘secundair’ lymfoedeem ontstaan. Dit wordt lipo-lymfoedeem genoemd (NVH, KNGF, 2013).

Wat doen we bij een lipoedeem massage?

Lipoedeem is helaas niet te genezen. Het kan doormiddel van een actieve levensstijl, compressietherapie en een gezond gewicht wel draaglijker gemaakt worden. Daarnaast is uit de praktijk gebleken dat het uitvoeren van massage bij lipoedeem de pijnklachten met de tijd kan verminderen.

Ontspanningsmassage

Wat is een ontspanningsmassage?

Drukke tijd achter de rug? Gestrest? Of gewoon even tijd voor uzelf nodig? Boek dan een heerlijke ontspanningsmassage. Vooraf wordt besproken wat de reden is dat u een massage boekt en welk aandachtsgebied u heeft. Hier zal tijdens de behandeling rekening mee gehouden worden. Er wordt gewerkt met ontspannende oliën zodat u weer ontspannen de deur uit gaat.


Facebook


Instagram


Snapchat

translate »