Ongewenste haargroei

 

Wat is pigmentvlekken?

Een mens wordt geboren met ongeveer 5 miljoen haarfollikels die over bijna het hele lichaam verspreid zijn, behalve op de handpalmen en voetzolen. De beharing kan per persoon verschillen in hoeveelheid, dikte en kleur en wordt onderverdeeld in vellushaar (dons) en terminaal haar. Het terminale haar is vanaf de geboorte aanwezig op de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers. Pas vanaf de puberteit gaan bij vrouwen terminale haren groeien bij de oksels en schaamstreek. Bij mannen is er ook sprake van terminale haren op het gelaat en de rest van het lichaam. Een haarzakje vormt samen met het haarspiertje, waardoor we kippenvel krijgen, en de talgklieren het haartalgkliercomplex (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012). Haargroei is heel normaal en leidt bijna nooit tot problemen. In de huidige maatschappij is het echter heel gewoon om de haren weg te halen door te scheren, epileren of waxen. De beharing op het lichaam kan namelijk voor

Wanneer is lichaamsbeharing ongewenst?

Wanneer mensen hun lichaamsbeharing als ongewenst beschouwen verschilt per persoon. Vrouwen scheren vaak hun benen, oksels en schaamstreek omdat ze dit mooier en/of hygiënischer vinden. Mannen vinden vaak de haren op de rug en soms borst of buik storend wanneer dit dichtbegroeid is. Wanneer haargroei ongewenst is, is dus een mening maar kan soms tot ernstige psychosociale klachten leiden. De ongewenste beharing kan verwijderd worden door middel van scheren, epileren of waxen. Deze methoden kunnen voor irritaties of ingegroeide haren zorgen wat rode bultjes of vlekjes oplevert (Smelik, 2010).

Aandoeningen die te maken hebben met overbeharing

Haargroei kan een ander patroon dan normaal aannemen of zorgen voor beschadigingen van de huid. Hieronder zal dit kort omschreven worden.

Hypertrichose

Dit is een toename van de haargroei op één of meerdere locaties van het lichaam en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. De toename kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd verworven zijn door bijvoorbeeld medicatie zoals ciclosporine of corticosteroïden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Hirsutisme

Dit is een aandoening bij vrouwen waarbij er sprake is van overbeharing volgens het mannelijke patroon. De haren zijn terminaal en ontstaan door een verhoging van mannelijke geslachtshormonen in het bloed of overgevoeligheid voor de mannelijke hormonen. De belangrijkste oorzaak van hirsutisme is het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ingegroeide haren

Dit zijn haren die na het scheren terug groeien in de huid. Hier veroorzaken zij een ontstekingsreactie. Een afgeschoren haartje heeft een scherpe punt die door de wand van het haarzakje heen kan boren. Dit gebeurt vaker bij mensen die sterk gekruld haar hebben (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Pseudofolliculitis barbae

Een aandoening van de baardstreek waarbij de scherp afgeschoren haren terug groeien in de huid. Dit komt vaker voor bij mannen die een hele sterk krullende baardgroei hebben  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Sinus pilonidalis (haarnetcyste)

Bij een haarnetcyste is er sprake van een cyste die in het bovenste deel van de bilspleet ligt en komt voornamelijk voor bij jonge mannen. De haargroei speelt hier vaak een rol bij. De arts kan dan een advies afgeven voor laserontharing (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Hidradenitis suppurativa

Dit is een aandoening die niet helemaal in het rijtje van problemen veroorzaakt door haren thuishoort. Bij hidradenitis suppurativa is er namelijk sprake van een chronisch ontstoken huidaandoening van de apocriene zweetklieren. Dit zijn de klieren die in de puberteit actief worden. Met name de oksels, liezen en het anogenitale gebied kunnen hierbij ontstoken zijn. (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Om overbeharing te behandelen zijn er twee mogelijkheden binnen de huidtherapie. Voor haren die van nature donker zijn, is een laserbehandeling een goede therapie. Rode, witte, grijze of (licht) blonde haren reageren hier slecht op. Hier zou eventueel elektrische epilatie voor gebruikt kunnen worden, wat voornamelijk geschikt is voor overbeharing bij vrouwen in het gelaat.

Advies

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, is het van belang dat er tussen de behandeling door zo min mogelijk geschoren wordt. Daarnaast wordt het epileren of waxen afgeraden omdat er dan geen haartje meer aanwezig is om te behandelen. Verder is het verstandig om de adviezen van de behandelend huidtherapeut op te volgen.

Vergoeding

Een behandeling van overbeharing in het gelaat bij vrouwen wordt vaak vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Elke verzekering heeft hier zijn eigen voorwaarden en budget voor. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

 

Wij vinden het heel erg belangrijk wat onze onze cliënten van ons vinden. Dat is de reden dat wij in zee zijn gegaan met Kiyoh. Alle beoordelingen en verbeterpunten worden verzameld door een onafhankelijk platform en deze komen direct op onze website. Deze beoordelingen kunnen wij niet aanpassen of verwijderen. Wij zijn enorm trots op de vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen. Hiernaast ziet u het gemiddelde cijfer en het aantal ervaringen met Dutch Skincare.
Deel uw ervaring met Dutch Skincare. Klik hier: Beoordeel Dutch Skincare

Something is wrong.
Instagram token error.

dutchskincare

Follow
Load More

@dutchskincare

translate »