Acne

 

Wat is acne?

Acne is een zeer veelvoorkomende huidaandoening die met name in de puberteit voorkomt en ook nog vaak bij volwassenen wordt gezien. Aan elk haarfollikel zit een talgkliertje vast, deze vormen samen met het haarspiertje het haartalgkliercomplex. Het talg vormt een dunne vetlaag op de huid die ervoor zorgt dat deze soepel blijft. De huid droogt hierdoor niet uit en wordt beschermd tegen schadelijke bacteriën. De talgklieren kunnen om verschillende redenen verstopt raken en wanneer dit gebeurd, ontstaat er acne. De klachten die hiermee gepaard gaan kunnen mee-eters, puistjes of grotere ontstekingen zijn. De talgklieren komen in grotere dichtheid voor op het gelaat, de rug en de borst en hier is ook de talgproductie het hoogst. Om te voorkomen dat de huid beschadigd raakt en er acnélittekens ontstaan, is het van belang de huid op de juiste manier te behandelen (NVDV, 2010).

Hoe ontstaat acne?

Acné ontstaat vaak door een complexe combinatie van factoren die invloed hebben op de talgklier. Dit zijn een toegenomen talgproductie van de klier, huideigen P. acnes bacterie, veranderingen in het afschilferingsproces van de huid of een verstopping van het talgklierkanaal. Verder kunnen hormonale schommelingen, huidverzorging of erfelijkheid invloed hebben op de talgproductie. Ook zijn er aanwijzingen dat regelmatige melkconsumptie de kans op acné kan verhogen. Een hoge glycemische index kan ervoor zorgen dat acné vulgaris in stand gehouden wordt. Hierbij worden koolhydraten snel opgenomen door de darm en als glucose in het bloed opgenomen (NVDV,2010).

Welke verschillende soorten acne zijn er?

Acne vulgaris: Ontstekingen van het haartalgkliercomplex waarbij mee-eters (comedonen), papels (rode bultjes) en pustels (puisten) ontstaan. Deze aandoening komt voornamelijk voor op het gelaat, de rug, schouders en borst.
Acne comedonica: Een vorm van acné waarbij voornamelijk mee-eters op de voorgrond staan. Een ontsteking kan hierbij voorkomen, maar bestaat hoofdzakelijk uit witte en zwarte mee-eters.
Acne conglobata: Ernstige vorm van acne die met name bij mannen voorkomt waarbij grote ontstekingen, cysten, infiltraten en littekens op de voorgrond staan. Deze vorm van acne dient snel behandeld te worden om littekens te voorkomen.
Hidradenitis suppurativa: Ook wel acne ectopica of acne inversa genoemd is een chronische ontsteking van de haarfollikels welke met name in de oksels en liezen voorkomt.
Acne fulminans: Zeldzame en zeer heftige, plotselinge subtype van acné conglobata die gepaard gaat met koorts of algehele malaise.
Acne mechanica: Op plekken waar druk wordt uitgeoefend en warmte wordt vastgehouden kan op het lichaam acné mechanica ontstaan en kenmerkt zich met name door rode bultjes. Dit ontstaat veelal bij beroepen of sporten waar vaak op dezelfde locatie druk op de huid wordt uitgeoefend, zoals een zware uitrusting bij militairen.
Acne venenata: Deze vorm van acné ontstaat door schadelijke stoffen die van buitenaf op de huid komen. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld minerale oliën, vetten, chloor, teer of cosmetica.
Acne excoriée des jeunes filles: Hierbij heeft de patiënt, zowel vrouw als man, de neiging om elk nieuw puistje direct weg te krabben en zo voor meer schade en littekens te zorgen.
Acne neonatorum en acne infantum: Een vorm van acne die bij pasgeborenen aanwezig is of kort daarna ontstaat. Er zijn kleine puistjes en mee-eters aanwezig. Er wordt gedacht dat de hormonen van de moeder van invloed zijn. De acne trekt meestal binnen enkele weken tot maanden weg.
Acne tarda: Acné die bij mannen en vrouwen ná het 25elevensjaar ontstaat. Kenmerkend voor deze vorm zijn puistjes op het lagere deel van het gezicht, rondom de mond en op de kin.
Acne keloidalis: Dit is eigenlijk geen vorm van acne, maar een chronische ontsteking van de haarzakjes op het achterhoofd van negroïde mannen. De ontstekingen kunnen later leiden tot vast aanvoelende bultjes die tot 4 millimeter groot kunnen worden.
Rosacea: De acne die voorkomt bij rosacea kenmerkt zich enkel door rode bultjes, puistjes en ontstekingen. Mee-eters zijn hier geen kenmerk van.
Acne littekens: Hierbij wordt ook weleens gesproken van restacne. Vaak gaat het om atrofische (ingezonken) littekentjes.
Bron: (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Voor heftige vormen van acne zal medicatie een oplossing zijn. Een mild tot matige acne vulgaris of comedonica kan goed door een huidtherapeute behandeld worden. Om tot het best mogelijke resultaat te komen zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Hierbij kunt u uw wensen en prioriteiten aangeven. Er zal gekeken worden waar de oorzaak van de acne ligt en hoe deze in de toekomst te voorkomen is. Tijdens een huidtherapeutische behandeling zal het behandelgebied eerst mild gereinigd worden en zal er een dieptereiniging uitgevoerd worden. Hierbij wordt doormiddel van een steriel naaldje een kleine opening gemaakt om daarna door lichte druk uit te oefenen het opgehoopte talg in de verstopte talgklier te kunnen verwijderen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een chemische peeling met bijvoorbeeld salicylzuur, welke vetoplossend werkt (Ultee, 2015). De behandeling zal afgesloten worden met een verzorgende crème en passende thuisadviezen.

Advies

Een acne behandeling alleen in de praktijk is vaak niet voldoende. Door thuis gebruik te maken van de juiste, op uw huid afgestemde producten zorgt u voor sneller resultaat. Daarnaast wordt er door het thuisgebruik van producten een nieuwe acne uitbraak voorkomen en zal de huid een stuk rustiger blijven.

Tips voor thuis

Elke dag reinigen met een goede, op uw huid afgestemde reiniger
Na het reinigen de huid droogdeppen en zéker niet droogwrijven
Laat de huid met rust en pulk niet aan velletjes of puistjes. Hierdoor kunnen littekens of nieuwe puistjes ontstaan (Thuisarts, 2017).
Vergoeding

In de meeste gevallen is een (gedeeltelijke) vergoeding van de acne behandeling vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering mogelijk. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar over de polisvoorwaarde.

Wij vinden het heel erg belangrijk wat onze onze cliënten van ons vinden. Dat is de reden dat wij in zee zijn gegaan met Kiyoh. Alle beoordelingen en verbeterpunten worden verzameld door een onafhankelijk platform en deze komen direct op onze website. Deze beoordelingen kunnen wij niet aanpassen of verwijderen. Wij zijn enorm trots op de vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen. Hiernaast ziet u het gemiddelde cijfer en het aantal ervaringen met Dutch Skincare.
Deel uw ervaring met Dutch Skincare. Klik hier: Beoordeel Dutch Skincare

Something is wrong.
Instagram token error.

dutchskincare

Follow
Load More

@dutchskincare

translate »