VANDAAG BESTELD? DE VOLGENDE WERKDAG AL IN HUIS! ACTIE IS NOG TIJDELIJK GELDIG! Nu nog voor €29,95 i.p.v €39,95.

Dermatofibroom

Een dermatofibroom is een goedaardig knobbeltje die vaak aan de onderbenen en meer bij vrouwen voorkomt. In het knobbeltje is sprake van een ophoping van fibroblasten. Dit zijn de cellen die ervoor zorgen voor de aanmaak van bindweefsel. Hierdoor wordt het een stevig knobbeltje die indeukt wanneer het omliggende weefsel opgepakt wordt. Daarnaast heeft het knobbeltje vaak een rozige of bruine kleur, waardoor deze als cosmetisch storend ervaren kan worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Er werd een tijd gedacht dat een dermatofibroom een mogelijke reactie was na een insectenbeet. Dit is echter nooit bewezen, het kan ook een op zichzelf staande nieuwvorming van weefsel zijn (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Een dermatofibroom zorgt over het algemeen niet voor fysieke klachten en hoeft om deze reden ook niet verwijderd te worden. Dit wordt in de meeste gevallen dan ook afgeraden. De kans is erg groot dat het litteken na behandeling meer ontsierend is dan de dermatofibroom zelf (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Sluit Menu
translate »
×