VANDAAG BESTELD? DE VOLGENDE WERKDAG AL IN HUIS! ACTIE IS NOG TIJDELIJK GELDIG! Nu nog voor €29,95 i.p.v €39,95.

Gerstenkorrels

Een gerstekorrel of milium is een cyste (holte) die gevuld is met keratine, net onder de epidermis ligt en ontstaan uit talgklieren. De milia zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot en wit/gelig van kleur. Er zijn vaak meerdere milia op het gezicht te zien. Ze kunnen ook in een enkele vorm voorkomen en dan wat groter zijn. Bij jonge mensen komen ze vaak rond de ogen of op de wangen voor.  Het kan ook voorkomen dat milia ontstaan na een beschadiging van de huid zoals een brandwond, zonnebrand of bestralingstherapie (Mekkes, 2013).

Gerstekorrels kunnen op twee verschillende manieren tot stand komen, primair en secundair. Primaire gerstekorrels komen veel rond de ogen en op de wangen van jonge mensen voor. De gerstekorrels die vaak bij baby’s vlak na de geboorte te zien zijn komen door de androgene hormonen van de moeder en zullen na enkele weken vanzelf verdwijnen. Secundaire gerstekorrels ontstaan na beschadiging van de huid zoals zonnebrand, brandwonden of bestralingstherapie (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Indien de gerstekorrels niet uit zichzelf weggaan, kan de huidtherapeute u hiervoor behandelen. Bij de behandeling wordt de huid vooraf gereinigd en zal er met een steriele naald een minuscuul prikje in de gerstekorrel gegeven worden. Hierna zal de gerstekorrel zorgvuldig verwijderd worden zonder de omliggende huid te beschadigen (Mekkes, 2013).

Ga vooral niet zelf aan de slag. De gerstekorrels liggen vaak te diep om deze zelf uit te kunnen drukken en zullen hierbij alleen voor beschadigingen aan de huid zorgen (Mekkes, 2013).

Sluit Menu
translate »
×