VANDAAG BESTELD? DE VOLGENDE WERKDAG AL IN HUIS! ACTIE IS NOG TIJDELIJK GELDIG! Nu nog voor €29,95 i.p.v €39,95.

Keratoacanthoom

Dit is een zeer snelgroeiende, goedaardige tumor. De tumor ontstaat uit haarfollikels en hoorncellen en komt met name op lastige plekken in het gelaat voor, zoals de neus of lippen, of op de onderarmen en handruggen. Een keratoacanthoom kan sterk overeenkomen met een plaveiselcelcarcinoom. Hierdoor is een goede diagnostiek noodzakelijk. Een keratoacanthoom kan spontaan in regressie treden. Dit wil zeggen dat hij spontaan kan verminderen of verdwijnen (Ramselaar, 1991).

Blootstelling aan de zon en mogelijk het Humaan Papilloma virus (HPV) kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van een keratoacanthoom. Ook kan er bij het gebruik van weerstand onderdrukkende medicatie sprake zijn van meerdere keratoacanthomen (Ramselaar, 1991).

Omdat een keratoacanthoom flinke gelijkenissen met een plaveiselcelcarcinoom kan tonen, geeft men er de voorkeur aan deze ook zo te behandelen. Hierbij wordt het keratoacanthoom met een marge van 5 millimeter verwijderd. Zo kan er goed onderzoek gedaan worden en uitsluitsel gegeven worden (Ramselaar, 1991).

Laat dit plekje niet zomaar behandelen. Omdat het grote gelijkenis heeft met een plaveiselcelcarcinoom kan een keratoacanthoom het beste door een arts verwijderd en onderzocht worden (Ramselaar, 1991). Wanneer er geen twijfel tussen een plaveiselcelcarcinoom en keratoacanthoom is kan deze na ongeveer drie maanden spontaan verdwijnen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Sluit Menu
translate »
×