Hyperpigmentatie

 

Soorten hyperpigmentatie

Sproeten
Dit zijn kleine goedaardige pigmentvlekjes die vooral bij blonde of roodharige kinderen in de eerste levensjaren ontstaan. Hierbij is een toename van pigment in de pigmentcellen onder invloed van zonlicht de oorzaak. Sproeten kunnen overal op aan zon blootgestelde delen van het lichaam voorkomen, zoals het gezicht, schouders, armen en de borst.

Lentigo solaris 
Ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zijn goedaardige bruine of zwarte vlekjes die door blootstelling aan de zon veroorzaakt zijn. Zo’n 90% van de blanke mensen boven de 60 jaar hebben deze vlekjes. Met de jaren nemen de vlekjes toe.

Lentigo simplex
Kleine lichtbruine tot zwarte pigmentvlekjes die overal op het lichaam voor kunnen komen. Dit soort pigmentvlek komt vaker voor bij donkerdere huidtypen en neemt in aantal toe vanaf de kinderleeftijd. Kenmerkend is dat deze pigmentvlekjes niet donkerder worden in het zonlicht.

Post inflammatoire hyperpigmentatie  
Ontstekingen of wondjes in het gezicht of op het lichaam kunnen ook voor pigmentvlekken zorgen. Deze worden post inflammatoire hyperpigmentaties genoemd, letterlijk: hyperpigmentatie na ontsteking. De ontsteking of beschadiging van de huid zorgt voor stimulatie van melanine. Dit kan vervolgens verergeren door zonlicht. Vaak trekt dit vanzelf weg, maar kan als cosmetisch storend ervaren worden.

Café-au-lait vlek     
Een altijd goedaardige pigmentvlek die zijn naam te danken heeft aan de kleur, welke op koffie met melk lijkt. Ongeveer 10 tot 20% van de bevolking heeft een enkele café-au-lait vlek. De pigmentvlek is scherp begrensd en ontstaat op (vroege) kinderleeftijd. Dit betekent dat wanneer het kind groeit, de pigmentvlek meegroeit en daarmee ook uitgegroeid zal zijn na de adolescentie.

Naevus van Becker  
Kan op een café-au-lait vlek lijken maar onderscheid zich door een toename van haargroei in de pigmentvlek. Ontstaat vaak tussen het 15een 30elevensjaar, is altijd goedaardig maar kan tot wel meer dan 15 centimeter groot worden. Oorzaak hiervan is onbekend.

Lentigo maligna
Dit is een variant van een melanoom die zich tot de bovenste huidlaag heeft beperkt en in bijna alle gevallen op delen van de huid voorkomt die aan de zon blootgesteld is geweest. Het vlekje wordt meestal in de loop der jaren groter en is ontstaan door zonschade. Een chirurgische verwijdering is noodzakelijk.

Melanoom
Kwaadaardige tumor die bestaat uit pigmentcellen die met name voorkomt bij mensen met een lichte huid, veel sproeten en rood haar.

Melasma
Beter bekend als ‘zwangerschapsmasker’. Dit is een verworven vlekkerige pigmentstoornis op het gezicht en treedt met name op bij vrouwen met een donkerder huidtype. Voorkeurslocaties zijn hierbij voorhoofd, wangen, bovenlip en neus. Er is sprake van een toename in het melaninepigment in de epidermis of dermis en ontstaat door zwangerschap, orale anticonceptie of zonlicht. Het wordt veelal afgeraden om dit te behandelen en af te wachten of het weer wegtrekt.

Poikiloderma van Civatte   
Onregelmatige rode of roodbruine vlekken die zich aan de zijkanten van de hals voordoen. De haarzakjes doen hier niet aan mee en lijken dus wit in vergelijking met omliggende huid. Het komt met name voor bij mensen van middelbare leeftijd met een lichte huid die regelmatig in de zon zijn. Een allergie voor bepaalde bestanddelen in parfums of cosmetica kunnen hierbij een rol spelen.

Pigmentvlekken door geneesmiddelen
Geneesmiddelen als orale anticonceptiva, minocycline (antibioticum), hiv-medicatie en cytostatica (medicatie gebruikt bij kanker) kunnen ook voor een verstoring van het pigment in de huid zorgen.

 

Wij vinden het heel erg belangrijk wat onze onze cliënten van ons vinden. Dat is de reden dat wij in zee zijn gegaan met Kiyoh. Alle beoordelingen en verbeterpunten worden verzameld door een onafhankelijk platform en deze komen direct op onze website. Deze beoordelingen kunnen wij niet aanpassen of verwijderen. Wij zijn enorm trots op de vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen. Hiernaast ziet u het gemiddelde cijfer en het aantal ervaringen met Dutch Skincare.
Deel uw ervaring met Dutch Skincare. Klik hier: Beoordeel Dutch Skincare

[instagram-feed]

@dutchskincare

translate »