VASCULAIRE AANDOENINGEN


Kersenwratjes


Ooievaarsbeet


Wijnvlek


Teleangiëctasieën


Rosacea


Couperose


Ongewenste haargroei


Doffe huid


Huidveroudering


Littekens


Restacne


Oedeem


Cellulite

Kersenwratjes

Wat is het?

De kersenwratjes worden ook wel cherry angiomen of seniele angiomen genoemd. Ze kenmerken zich door een helderrode kleur en ronde of ovale vorm. De plekjes zijn soms nauwelijks zichtbaar en sommigen kunnen tot wel vijf millimeter groot worden. De kersenwratjes komen vooral op het lichaam en de bovenarmen en -benen voor. Wanneer er per ongeluk langs plekje geschaafd wordt, zal deze snel gaan bloeden. Met de jaren komen er vaak steeds meer bij en deze kunnen in grote aantallen als ontsierend ervaren worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ontstaan/oorzaak?

De oorzaak is niet precies bekend. Wel bestaat er waarschijnlijk een verband met genetische factoren, zwangerschap, blootstelling aan chemicaliën en sommige aandoeningen.

Mogelijke behandelingen

Om deze kleine plekjes te kunnen behandelen zal er met warmte gewerkt moeten worden om de vaatjes de coaguleren. Dit kan gedaan worden met IPL, laser of elektrocoagulatie. Bij laatstgenoemde zal het kersenwratje door middel van een klein naaldje met hoogfrequente stroom aangestipt worden. De bloedvaatjes worden hiermee dicht gebrand en de restanten zullen vervolgens door het lichaam afgevoerd worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Advies

Voor heftige vormen van acne zal medicatie een oplossing zijn. Een mild tot matige acne vulgaris of comedonica kan goed door een huidtherapeute behandeld worden. Om tot het best mogelijke resultaat te komen zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Hierbij kunt u uw wensen en prioriteiten aangeven. Er zal gekeken worden waar de oorzaak van de acne ligt en hoe deze in de toekomst te voorkomen is. Tijdens een huidtherapeutische behandeling zal het behandelgebied eerst mild gereinigd worden en zal er een dieptereiniging uitgevoerd worden. Hierbij wordt doormiddel van een steriel naaldje een kleine opening gemaakt om daarna door lichte druk uit te oefenen het opgehoopte talg in de verstopte talgklier te kunnen verwijderen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een chemische peeling met bijvoorbeeld salicylzuur, welke vetoplossend werkt (Ultee, 2015). De behandeling zal afgesloten worden met een verzorgende crème en passende thuisadviezen.

Advies

Een acne behandeling alleen in de praktijk is vaak niet voldoende. Door thuis gebruik te maken van de juiste, op uw huid afgestemde producten zorgt u voor sneller resultaat. Daarnaast wordt er door het thuisgebruik van producten een nieuwe acne uitbraak voorkomen en zal de huid een stuk rustiger blijven.

Tips voor thuis

  • Elke dag reinigen met een goede, op uw huid afgestemde reiniger
  • Na het reinigen de huid droogdeppen en zéker niet droogwrijven
  • Laat de huid met rust en pulk niet aan velletjes of puistjes. Hierdoor kunnen littekens of nieuwe puistjes ontstaan (Thuisarts, 2017).

Vergoeding

In de meeste gevallen is een (gedeeltelijke) vergoeding van de acne behandeling vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering mogelijk. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar over de polisvoorwaarden.

Ooievaarsbeet

Wat is pigmentvlekken?

Een ooievaarsbeet of naevus van Unna komt bij wel 40% van de pasgeborenen voor. Het is een roze vlekje bestaande uit bloedvaatjes die met name in het midden van de nek en op het voorhoofd voorkomt. De ooievaarsbeet op het gezicht is vaak na een jaar verdwenen, die in de nek kan tot op late leeftijd nog aanwezig zijn.

Wijnvlek

Wat is het?

Een wijnvlek of naevus flammeus is bijna altijd al bij de geboorte aanwezig en kenmerkt zich door roze of rode vlekken. De voorkeurslocatie van de vlekken is het gezicht, opgevolgd door het bovenste gedeelte van de romp. De vlekken groeien naar verhouding met het kind mee en wordt door de jaren heen wat verdikt en donkerder van kleur. De vlek kan dan een dieprode of -paarse kleur aannemen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ontstaan/oorzaak

Over de oorzaak van een wijnvlek is niets bekend.

Mogelijke behandelingen

Om het cosmetische aspect van een wijnvlek te verbeteren kan er gebruik gemaakt worden van een vaatlaser (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Teleangiëctasieën

Wat is het?

Teleangiëctasieën zijn kleine bloedvaatjes in de huid die in verschillende vormen voorkomen. Dit kan een enkel lijntje zijn tot iets wat lijkt op een spinnetje (spider naevus). De vaatjes zijn rood tot paars van kleur en schieten weg wanneer er druk op uitgeoefend wordt (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ontstaan/oorzaak?

De vaatjes kunnen onder verschillende omstandigheden zoals zwangerschap, beschadiging van de huid of huidziekten ontstaan. Ze zijn dan verwijd en zullen niet uit zichzelf weer slinken (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Om vaatjes te behandelen zijn er veel verschillende mogelijkheden. Het kan gedaan worden met elektrocoagulatie, laser, IPL of sclerotherapie (inspuiten). Aan de hand van de omvang en grootte van de vaatjes zal de huidtherapeut de meest geschikte behandeling bepalen. Alle behandelingen brengen warmte in het vaatje waardoor de eiwitten stollen. Het vaatje functioneert dan niet meer en wordt door het lichaam langzaam afgebroken en afgevoerd. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om het beoogde resultaat te bereiken (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

De camouflagetherapie wordt vaak vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Rosacea

Wat is het?

Rosacea is een chronische aandoening van het gelaat die gekenmerkt wordt door roodheid, vaatjes en bultjes of puistjes. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar en die een lichte huid hebben. Ongeveer 10% van de bevolking heeft hier last van (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ontstaan/oorzaak?

De oorzaak of ontstaanswijze van rosacea is onbekend. Wel is bekend dat er afwijkingen van de kleine bloedvaten zijn evenals zonschade aan omliggend weefsel en een abnormale ontstekingsreactie. De vaatjes in het gezicht zijn groter, liggen dichter aan het oppervlak en zorgen voor een verhoogde doorbloeding van het gezicht. De klachten van rosacea kunnen verergeren door bepaalde triggers zoals alcohol, pittig eten, het weer, huidproducten of bepaalde geneesmiddelen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Het behandelen van de ontstekingen en irritaties van het gezicht zal in overleg met de huisarts of dermatoloog gaan. Deze kan een crème of zalf voorschrijven voor de klachten. Aan de roodheid kan de huidtherapeut een bijdrage leveren door middel van camouflagetherapie, laser of IPL. Met camouflagetherapie zal de roodheid blijven bestaan, maar zal er samen met u gekeken worden naar de juiste kleur camouflage voor dagelijks gebruik.

Advies

Om de rosacea onder controle te houden is het belangrijk de triggers te vermijden en dagelijks met een hoge zonnefactor te smeren. Daarnaast kan groene camouflage make-up de roodheid wat verdoezelen.

Couperose

Wat is het?

Er wordt van couperose gesproken wanneer er sprake is van vaatjes in het gezicht. Dit wordt met name op de wangen en neus gezien en kan als zeer storend ervaren worden. Vaak lijkt het alsof iemand met couperose op de wangen altijd aan het blozen is (Mekkes, 2015).

Ontstaan/oorzaak?

Vaak speelt erfelijkheid bij couperose een rol. Daarnaast kunnen invloeden van buitenaf zoals roken, zon of medicatie van belang zijn en wordt het vaker gezien bij vrouwen met een licht huidtype (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Wanneer er enkele, goed zichtbare vaatjes aanwezig zijn, kunnen deze gemakkelijk met elektrocoagulatie dicht gebrand worden. Als er sprake is van meerdere vaatjes is IPL of laser een geschikte optie (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Advies

Het beste is om zoveel mogelijk triggers zoals zon of alcohol te vermijden.

Ongewenste haargroei

Wat is het?

Een mens wordt geboren met ongeveer 5 miljoen haarfollikels die over bijna het hele lichaam verspreid zijn, behalve op de handpalmen en voetzolen. De beharing kan per persoon verschillen in hoeveelheid, dikte en kleur en wordt onderverdeeld in vellushaar (dons) en terminaal haar. Het terminale haar is vanaf de geboorte aanwezig op de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers. Pas vanaf de puberteit gaan bij vrouwen terminale haren groeien bij de oksels en schaamstreek. Bij mannen is er ook sprake van terminale haren op het gelaat en de rest van het lichaam. Een haarzakje vormt samen met het haarspiertje, waardoor we kippenvel krijgen, en de talgklieren het haartalgkliercomplex (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012). Haargroei is heel normaal en leidt bijna nooit tot problemen. In de huidige maatschappij is het echter heel gewoon om de haren weg te halen door te scheren, epileren of waxen. De beharing op het lichaam kan namelijk voor

Wanneer is lichaamsbeharing ongewenst?

Wanneer mensen hun lichaamsbeharing als ongewenst beschouwen verschilt per persoon. Vrouwen scheren vaak hun benen, oksels en schaamstreek omdat ze dit mooier en/of hygiënischer vinden. Mannen vinden vaak de haren op de rug en soms borst of buik storend wanneer dit dichtbegroeid is. Wanneer haargroei ongewenst is, is dus een mening maar kan soms tot ernstige psychosociale klachten leiden. De ongewenste beharing kan verwijderd worden door middel van scheren, epileren of waxen. Deze methoden kunnen voor irritaties of ingegroeide haren zorgen wat rode bultjes of vlekjes oplevert (Smelik, 2010).

Aandoeningen die te maken hebben met overbeharing

Haargroei kan een ander patroon dan normaal aannemen of zorgen voor beschadigingen van de huid. Hieronder zal dit kort omschreven worden.

Hypertrichose

Dit is een toename van de haargroei op één of meerdere locaties van het lichaam en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. De toename kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd verworven zijn door bijvoorbeeld medicatie zoals ciclosporine of corticosteroïden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Hirsutisme

Dit is een aandoening bij vrouwen waarbij er sprake is van overbeharing volgens het mannelijke patroon. De haren zijn terminaal en ontstaan door een verhoging van mannelijke geslachtshormonen in het bloed of overgevoeligheid voor de mannelijke hormonen. De belangrijkste oorzaak van hirsutisme is het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Ingegroeide haren

Dit zijn haren die na het scheren terug groeien in de huid. Hier veroorzaken zij een ontstekingsreactie. Een afgeschoren haartje heeft een scherpe punt die door de wand van het haarzakje heen kan boren. Dit gebeurt vaker bij mensen die sterk gekruld haar hebben (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Pseudofolliculitis barbae

Een aandoening van de baardstreek waarbij de scherp afgeschoren haren terug groeien in de huid. Dit komt vaker voor bij mannen die een hele sterk krullende baardgroei hebben  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Sinus pilonidalis (haarnetcyste)

Bij een haarnetcyste is er sprake van een cyste die in het bovenste deel van de bilspleet ligt en komt voornamelijk voor bij jonge mannen. De haargroei speelt hier vaak een rol bij. De arts kan dan een advies afgeven voor laserontharing (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Hidradenitis suppurativa

Dit is een aandoening die niet helemaal in het rijtje van problemen veroorzaakt door haren thuishoort. Bij hidradenitis suppurativa is er namelijk sprake van een chronisch ontstoken huidaandoening van de apocriene zweetklieren. Dit zijn de klieren die in de puberteit actief worden. Met name de oksels, liezen en het anogenitale gebied kunnen hierbij ontstoken zijn. (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Om overbeharing te behandelen zijn er twee mogelijkheden binnen de huidtherapie. Voor haren die van nature donker zijn, is een laserbehandeling een goede therapie. Rode, witte, grijze of (licht) blonde haren reageren hier slecht op. Hier zou eventueel elektrische epilatie voor gebruikt kunnen worden, wat voornamelijk geschikt is voor overbeharing bij vrouwen in het gelaat.

Advies

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, is het van belang dat er tussen de behandeling door zo min mogelijk geschoren wordt. Daarnaast wordt het epileren of waxen afgeraden omdat er dan geen haartje meer aanwezig is om te behandelen. Verder is het verstandig om de adviezen van de behandelend huidtherapeut op te volgen.

Vergoeding

Een behandeling van overbeharing in het gelaat bij vrouwen wordt vaak vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Elke verzekering heeft hier zijn eigen voorwaarden en budget voor. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Doffe huid

Wat is het?

De huid van het gelaat kan er wat dof uitzien. Lijntjes zijn duidelijker, er is een beetje een grauwe kleur aanwezig en soms is er sprake van schilfertjes. Dit kan je een stuk ouder laten lijken dan je bent. Gelukkig is hier vaak wat aan te doen (Ultee, 2015).

Ontstaan/oorzaak?

Een doffe huid kan door een samenspel van oorzaken tot stand komen. Stress, roken, zon, ouder worden of verkeerde verzorgingsproducten kunnen hieraan bijdragen (Ultee, 2015).

Mogelijke behandelingen

Samen met de huidtherapeut zal er gekeken worden naar eventuele oorzaken van uw doffe huid. Daarna zal er een behandelplan opgesteld worden. Doormiddel van bijvoorbeeld een peeling, Carboxyneo behandeling of een bindweefselmassage kan de huid haar oorspronkelijke gloed weer terugkrijgen. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaken van de doffe huid aan te pakken. Zo kan stoppen met roken of veranderen van verzorgingsproducten bijdragen aan een frissere uitstraling.

Huidveroudering

Wat is het?

Wat is het?
Door fijne lijntjes, pigmentvlekjes, dofheid of adertjes kan de huid een stuk ouder lijken dan je je voelt. De huid wordt dunner, de poriën groter en de contouren van het gezicht vervagen. Huidveroudering ziet niemand graag gebeuren. De middeltjes van de drogist beloven van alles, maar maken hun beloftes helaas vaak niet waar (Ultee, 2015).

Ontstaan/oorzaak?

Een droge huid met schilfertjes ontstaat doordat de talgproductie vanaf het 20elevensjaar elk jaar met 23% afneemt. Hierdoor wordt de huid een stuk droger. Door de zon kunnen pigmentvlekken ontstaan. Roken, stress en alcohol zorgen ervoor dat dit proces alleen maar verergert (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen

Tegen huidveroudering zijn er middelen die wél wat doen. Veel vitamines hebben een gunstig effect op de huid en kunnen pigmentvlekjes doen verbleken. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van peelings en eventueel lasers om de huid te verbeteren (Ultee, 2015). Binnen Dutch Skincare zijn er meerdere behandelingen die bij huidveroudering ingezet kunnen worden. In overleg met de huidtherapeut zal tijdens een intake de juiste behandeling voor u gekozen worden.

Advies

Gebruik thuisproducten die goed verpakt zijn. Omdat veel vitamines niet tegen zuurstof en licht kunnen dienen ze in een lucht- en lichtdicht pompje verpakt te zijn. Let ook goed op de concentratie van de werkzame stof in een product. Van veel stoffen is er een minimaal percentage waarop de stoffen werkzaam zijn op de huid. Wanneer hier minder van in een product zit, zal het weinig effect hebben (Ultee, 2015).

Littekens

Wat is het?

Wanneer de huid een beschadiging oploopt door trauma of ziekte wordt het normale bindweefsel vervangen door littekenweefsel. Meestal resulteert een beschadiging in een weinig opvallend, vlak litteken welke zonder complicaties geneest. Onder invloed van het soort beschadiging, genetische- of omgevingsfactoren kunnen opvallende littekens ontstaan welke als zeer ontsierend ervaren kunnen worden. De littekens kunnen ingezonken zijn (atrofisch), verheven (hypertrofisch) of breidt zich ver buiten de grenzen van de wond uit (keloïd). Daarnaast kan het voorkomen dat een litteken een donkerdere kleur heeft dan de omliggende huid. Wanneer een litteken minder, meer of anders gekleurd weefsel bevat, zal deze extra opvallen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).  Veel mensen beschouwen het litteken dan als ‘lelijk’.

Ontstaan/oorzaak?

De wondgenezing is een zeer complexe cyclus van interacties tussen verschillende onderdelen en cellen van de huid. In deze processen kan er een foutje gemaakt worden of een complicatie zoals een ontsteking ontstaan waardoor het genezingsproces verstoord wordt. Het genezingsproces bestaat gewoonlijk uit vier verschillende fasen: hemostase, ontstekingsfase, proliferatiefase en remodelleringsfase  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen (siliconenpleisters, peeling, microneedling)

Om (acne)littekens minder zichtbaar te maken zijn er verschillende opties. Door middel van littekenmassage kunnen rode, verheven of trekkerige littekens verbeterd worden. Niet alleen wordt de spanning op het litteken minder, ook wordt het cosmetische aspect hiermee verbeterd. Het litteken zal echter niet met littekenmassage kunnen verdwijnen. Om een atrofisch litteken echt minder zichtbaar te maken kan er gebruik gemaakt worden van een ablatieve laser zoals een fractionele CO2 laser of Erbium YAG. Dit zijn lasers die een klein laagje van de huid verdampen waardoor de huid zich kan gaan vernieuwen. Door de warmte die hierbij vrijkomt wordt ook de collageen en elastine aanmaak bevorderd  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Advies

Om een lelijk litteken te voorkomen wordt afgeraden aan korstjes te krabben. Hiermee wordt het genezingsproces verstoord en kunnen littekens ontstaan. Daarnaast is het van belang om een wondje te beschermen tegen de zon. Wanneer het een gesloten wond is kunt u gebruik maken van een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 (van Laethem, 2014).

Restacne

Wat is het?

Er wordt van restacne gesproken wanneer puistjes en mee-eters over het algemeen verdwenen zijn, maar er nog wel te zien is dat de huid acne heeft doorgemaakt. Dit kunnen rode, paarse en bruine vlekjes zijn, ingezonken littekentjes of juist wat meer verheven littekens.

Ontstaan/oorzaak?

De huid heeft tijd nodig om te herstellen van de doorgemaakte acne. Na een ontstekingsreactie kan er nog een rood of paars vlekje achterblijven. Deze trekken langzaam weg, maar kunnen als ontsierend ervaren worden.

Mogelijke behandelingen

Doormiddel van de CarboXyneo behandeling vervagen plekjes en vlekjes. Er wordt gebruik gemaakt van specifiek geselecteerde serums om het probleem aan te pakken. Bij acne littekentjes kan gebruik gemaakt worden van microdermabrasie of een verdampende laser.

Oedeem

Wat is het?

Het lymfesysteem van het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in de organisatie van eiwitten en vocht. Gewoonlijk presteert het lymfesysteem zonder dat daar wat aan opgemerkt wordt. Wanneer het lymfesysteem niet goed meer functioneert resulteert dat in een vochttoename en zwelt het lichaamsdeel op, dit wordt oedeem genoemd.

Ontstaan/oorzaak?

Bij lymfoedeem wordt het evenwicht tussen de vochtproductie en de afvoer hiervan verstoord. De lymfevaten kunnen het aanbod van vocht niet goed verwerken, de transportcapaciteit schiet dan tekort. Dit kan komen door een primaire of secundaire oorzaak. Bij een primaire oorzaak is het lymfesysteem bij geboorte al afwezig, beschadigd of niet-functionerend. Het kan zijn dat dit zich nog niet geuit heeft, maar pas zichtbaar wordt wanneer er een situatie voordoet waarbij meer vocht dan gebruikelijk afgevoerd moet worden zoals het verzwikken van een enkel. Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een normaal werkend lymfesysteem dat door ingrepen of ziekten aangetast wordt. Dit kan bijvoorbeeld na een botbreuk of vormen van kanker waarbij lymfeklieren verwijderd dienen te worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen (siliconenpleisters, peeling, microneedling)

Oedeemtherapie vindt in twee verschillende fasen plaats, de initiële behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase zal gekeken worden naar de beste behandeling voor het oedeem. Dit kan betekenen dat er gestart wordt met zwachtelen of dat er manuele lymfedrainage toegepast wordt. In de onderhoudsfase zal er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten worden om de vochtafvoer onder controle te houden middels druk (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Advies

Bij oedeembehandelingen zullen er thuisadviezen meegegeven worden. Deze zullen betrekking hebben op eigen rol van de patiënt binnen de zorg. Er kunnen bewegings-, kleding- of zelfmanagement adviezen worden gegeven (Verdonk, 2011).

Vergoeding

Veel oedeembehandelingen en therapeutisch elastische kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan hierbij verschillen hoeveel u vergoedt krijgt. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Cellulite

Wat is het?

Cellulite is een aandoening waar ongeveer 80 tot 90% van de vrouwen mee te maken krijgt. Dit is dus een ontzettend grote groep! Cellulite wordt voor de vergelijking ook weleens sinaasappelhuid genoemd. Dit komt doordat het deukjes effect wat zichtbaar is op de benen hierop lijkt (Arslan, Kulu, Tepe, Yilmaz, Ozdemir & Dane, 2015). Vrouwen kunnen de cellulite als storend ervaren wanneer de zomerse dagen er weer aan komen en de jurkjes uit de kast getoverd worden.

Ontstaan/oorzaak?

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van cellulite. Zo kan er sprake zijn van genetische aanleg, disbalans van de hormonen, onjuist eetpatroon of mentale factoren. De adipocyten (vetcellen) kunnen hierdoor vergroten en een zichtbaar onregelmatig oppervlak vormen (Arslan, Kulu, Tepe, Yilmaz, Ozdemir & Dane, 2015).

Mogelijke behandelingen

Helaas werkt drie keer in de week naar de sportschool gaan niet tegen het verminderen van cellulite. Maar door het toepassen van cuppingmassage wordt er een vacuüm gecreëerd die de huid omhoogtrekt. Deze negatieve druk zorgt ervoor dat de opgehoopte afvalstoffen uit het bloed en lymfevocht onttrokken worden en zo de cellulite vermindert (Arslan, Kulu, Tepe, Yilmaz, Ozdemir & Dane, 2015).

Kan ik dit zelf?

Ja! Bij Dutch Skincare zijn speciale cupjes te koop die voor deze massage gebruikt kunnen worden. Hierbij zult u een handleiding krijgen hoe u de cupjes moet gebruiken. Daarnaast krijg u er een handig opbergzakje bij zodat u de cups na gebruik veilig op kunt bergen. U kunt er ook voor kiezen een cupping massage gelijktijdig met een van de vele behandelingen in de praktijk te laten doen.


Facebook


Instagram


Snapchat

translate »