VANDAAG BESTELD? DE VOLGENDE WERKDAG AL IN HUIS! ACTIE IS NOG TIJDELIJK GELDIG! Nu nog voor €29,95 i.p.v €39,95.

Littekens

Wanneer de huid een beschadiging oploopt door trauma of ziekte wordt het normale bindweefsel vervangen door littekenweefsel. Meestal resulteert een beschadiging in een weinig opvallend, vlak litteken welke zonder complicaties geneest. Onder invloed van het soort beschadiging, genetische- of omgevingsfactoren kunnen opvallende littekens ontstaan welke als zeer ontsierend ervaren kunnen worden. De littekens kunnen ingezonken zijn (atrofisch), verheven (hypertrofisch) of breidt zich ver buiten de grenzen van de wond uit (keloïd). Daarnaast kan het voorkomen dat een litteken een donkerdere kleur heeft dan de omliggende huid. Wanneer een litteken minder, meer of anders gekleurd weefsel bevat, zal deze extra opvallen (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).  Veel mensen beschouwen het litteken dan als ‘lelijk’. 

De wondgenezing is een zeer complexe cyclus van interacties tussen verschillende onderdelen en cellen van de huid. In deze processen kan er een foutje gemaakt worden of een complicatie zoals een ontsteking ontstaan waardoor het genezingsproces verstoord wordt. Het genezingsproces bestaat gewoonlijk uit vier verschillende fasen: hemostase, ontstekingsfase, proliferatiefase en remodelleringsfase  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Om (acne)littekens minder zichtbaar te maken zijn er verschillende opties. Door middel van littekenmassage kunnen rode, verheven of trekkerige littekens verbeterd worden. Niet alleen wordt de spanning op het litteken minder, ook wordt het cosmetische aspect hiermee verbeterd. Het litteken zal echter niet met littekenmassage kunnen verdwijnen. Om een atrofisch litteken echt minder zichtbaar te maken kan er gebruik gemaakt worden van een ablatieve laser zoals een fractionele CO2 laser of Erbium YAG. Dit zijn lasers die een klein laagje van de huid verdampen waardoor de huid zich kan gaan vernieuwen. Door de warmte die hierbij vrijkomt wordt ook de collageen en elastine aanmaak bevorderd  (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Om een lelijk litteken te voorkomen wordt afgeraden aan korstjes te krabben. Hiermee wordt het genezingsproces verstoord en kunnen littekens ontstaan. Daarnaast is het van belang om een wondje te beschermen tegen de zon. Wanneer het een gesloten wond is kunt u gebruik maken van een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 (van Laethem, 2014).

Sluit Menu
translate »
×