Oedeem

 

Wat is Oedeem?

Het lymfesysteem van het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in de organisatie van eiwitten en vocht. Gewoonlijk presteert het lymfesysteem zonder dat daar wat aan opgemerkt wordt. Wanneer het lymfesysteem niet goed meer functioneert resulteert dat in een vochttoename en zwelt het lichaamsdeel op, dit wordt oedeem genoemd.

Ontstaan/oorzaak?

Bij lymfoedeem wordt het evenwicht tussen de vochtproductie en de afvoer hiervan verstoord. De lymfevaten kunnen het aanbod van vocht niet goed verwerken, de transportcapaciteit schiet dan tekort. Dit kan komen door een primaire of secundaire oorzaak. Bij een primaire oorzaak is het lymfesysteem bij geboorte al afwezig, beschadigd of niet-functionerend. Het kan zijn dat dit zich nog niet geuit heeft, maar pas zichtbaar wordt wanneer er een situatie voordoet waarbij meer vocht dan gebruikelijk afgevoerd moet worden zoals het verzwikken van een enkel. Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een normaal werkend lymfesysteem dat door ingrepen of ziekten aangetast wordt. Dit kan bijvoorbeeld na een botbreuk of vormen van kanker waarbij lymfeklieren verwijderd dienen te worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Mogelijke behandelingen (siliconenpleisters, peeling, microneedling)

Oedeemtherapie vindt in twee verschillende fasen plaats, de initiële behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase zal gekeken worden naar de beste behandeling voor het oedeem. Dit kan betekenen dat er gestart wordt met zwachtelen of dat er manuele lymfedrainage toegepast wordt. In de onderhoudsfase zal er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten worden om de vochtafvoer onder controle te houden middels druk (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Advies

Bij oedeembehandelingen zullen er thuisadviezen meegegeven worden. Deze zullen betrekking hebben op eigen rol van de patiënt binnen de zorg. Er kunnen bewegings-, kleding- of zelfmanagement adviezen worden gegeven (Verdonk, 2011).

Vergoeding

Veel oedeembehandelingen en therapeutisch elastische kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan hierbij verschillen hoeveel u vergoedt krijgt. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Wij vinden het heel erg belangrijk wat onze onze cliënten van ons vinden. Dat is de reden dat wij in zee zijn gegaan met Kiyoh. Alle beoordelingen en verbeterpunten worden verzameld door een onafhankelijk platform en deze komen direct op onze website. Deze beoordelingen kunnen wij niet aanpassen of verwijderen. Wij zijn enorm trots op de vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen. Hiernaast ziet u het gemiddelde cijfer en het aantal ervaringen met Dutch Skincare.
Deel uw ervaring met Dutch Skincare. Klik hier: Beoordeel Dutch Skincare

[instagram-feed]

@dutchskincare

translate »