VANDAAG BESTELD? DE VOLGENDE WERKDAG AL IN HUIS! ACTIE IS NOG TIJDELIJK GELDIG! Nu nog voor €29,95 i.p.v €39,95.

Oedeem

Het lymfesysteem van het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in de organisatie van eiwitten en vocht. Gewoonlijk presteert het lymfesysteem zonder dat daar wat aan opgemerkt wordt. Wanneer het lymfesysteem niet goed meer functioneert resulteert dat in een vochttoename en zwelt het lichaamsdeel op, dit wordt oedeem genoemd.

Bij lymfoedeem wordt het evenwicht tussen de vochtproductie en de afvoer hiervan verstoord. De lymfevaten kunnen het aanbod van vocht niet goed verwerken, de transportcapaciteit schiet dan tekort. Dit kan komen door een primaire of secundaire oorzaak. Bij een primaire oorzaak is het lymfesysteem bij geboorte al afwezig, beschadigd of niet-functionerend. Het kan zijn dat dit zich nog niet geuit heeft, maar pas zichtbaar wordt wanneer er een situatie voordoet waarbij meer vocht dan gebruikelijk afgevoerd moet worden zoals het verzwikken van een enkel. Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een normaal werkend lymfesysteem dat door ingrepen of ziekten aangetast wordt. Dit kan bijvoorbeeld na een botbreuk of vormen van kanker waarbij lymfeklieren verwijderd dienen te worden (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Oedeemtherapie vindt in twee verschillende fasen plaats, de initiële behandelfase en de onderhoudsfase. In de behandelfase zal gekeken worden naar de beste behandeling voor het oedeem. Dit kan betekenen dat er gestart wordt met zwachtelen of dat er manuele lymfedrainage toegepast wordt. In de onderhoudsfase zal er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten worden om de vochtafvoer onder controle te houden middels druk (de Groot, Toonstra & Lorist, 2012).

Bij oedeembehandelingen zullen er thuisadviezen meegegeven worden. Deze zullen betrekking hebben op eigen rol van de patiënt binnen de zorg. Er kunnen bewegings-, kleding- of zelfmanagement adviezen worden gegeven (Verdonk, 2011).

Veel oedeembehandelingen en therapeutisch elastische kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan hierbij verschillen hoeveel u vergoedt krijgt. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Sluit Menu
translate »
×